STOPZETTING WEBSHOP - AUTOMATISCH 60% KORTING OP ALLES

DIY: (Kerst)versiering

Het is altijd een uitdaging om kinderen een hele kerstvakantie bezig te houden, maar in de huidige omstandigheden kan het nog moeilijker zijn. Hoe leuk het ook is om naar buiten te gaan, sommige dagen gooit slecht weer roet in het eten en moeten we iets verzinnen om ons binnenshuis te amuseren. 

Misschien heb je ook nog wat kleine geschenkjes nodig voor de grootouders? Of ontbreekt er nog een persoonlijke touch aan de kerstversiering? Dan is deze DIY-activiteit de ideale oplossing! 

De voordelen van deze DIY:
- Goedkoop,
- Gemakkelijk te maken (kan ook zonder oven!),
- Natuurlijke ingrediënten,
- Ingrediënten zijn te koop in bulk of in papieren verpakking,
- Aan te passen aan elk thema of elke situatie,
- Stimuleert creativiteit bij kinderen (en volwassenen).

Wat heb je nodig?
Niet veel! Enkel natriumbicarbonaat (=zuiveringszout), maïszetmeel (bv Maizena) en water. Deze ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast staan. Is dat niet het geval? Neem dan eens een kijkje op de webshop van 't Groen Boontje

Ok, we vliegen erin! 
Ik gebruik maatcupjes (want die had ik al), maar je kan ook perfect een gewoon kopje nemen. Het is belangrijk dat de verhoudingen kloppen en vooral dat je niet gaat afwegen. Het is een Amerikaans "recept" en daar wordt heel vaak een cup als eenheidsmaat gebruikt. 

Neem 1 cup (of kopje) natriumbicarbonaat, 1/2 cup maïszetmeel en 3/4 cup water en doe dit in een pannetje. Roer goed door en verwarm dit mengsel op een middelhoog vuur. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt en laat het mengsel indikken tot het een beetje op aardappelpuree (uit een zakje) lijkt. Wanneer de textuur goed is, stort je dit uit in een kom op of een bakplaat bedekt met bakpapier. 

Laat het deeg een klein beetje afkoelen, zeker als het nu in kinderhandjes terecht gaat komen. Het deeg is vrij plakkerig en het kan dus iets helpen om je handen een klein beetje nat te maken.

Nu kan je eigenlijk zelf beslissen wat je er mee doet. Het deeg kan uitgerold worden zodat je een dunnere lap krijgt waar je dan vormpjes kan uitsteken of -snijden. Je kan er ook mee knutselen en vormpjes maken. Wil je liever geen wit deeg? Dan kan je het deeg verdelen in verschillende porties en er met voedingskleurstof een leuk kleurtje aan geven. Je kan er met een tandenstoker een boodschap in krassen of het oppervlak wat meer textuur geven. Zoveel mogelijkheden en JIJ mag zelf kiezen wat je leuk vindt. 
Maak je hangers voor in de kerstboom of om ergens anders op te hangen? Vergeet dan zeker niet om een gaatje te maken waar een lintje of touwtje door kan. 

Met dit recept krijg je een deeg dat vrij snel droogt. Dat wil zeggen dat je iets minder tijd hebt om ermee te spelen, maar ook dat ze perfect kunnen drogen zonder oven. Hou dan wel rekening met een weekje droogtijd en leg jouw creaties best op een warme plek, bv bij de verwarming. Moet het sneller klaar zijn? Dan kan je er ook voor kiezen om ze te bakken in de oven, zo'n 2 à 3uur (afhankelijk van de dikte) op 75°.
Wanneer alles goed uitgehard is, kan je er natuurlijk voor kiezen om het zo te laten of om nog een namiddag in te plannen om alles mooi te versieren of te schilderen. 

Mijn creaties komen vast nooit in een museum terecht, maar ik ben wel heel benieuwd om te zien wat jij (met of zonder je kroost) ervan maakt. Ik zou het echt super leuk vinden om een aantal foto's te zien passeren op social media met de tag @greenpartysolutions! 

Laat een reactie achter