STOPZETTING WEBSHOP - AUTOMATISCH 60% KORTING OP ALLES

Gevulde portobello

Een nieuwe week, een nieuwe Meatless Monday en tijd om jou één van mijn favorieten voor te stellen: de portobello. (Soms lees je ook portabella en het kan blijkbaar allebei.) 

De portobello is een grote kastanjechampignon en zoals de rest van zijn familie is hij heel erg geschikt als vleesvervanger. Zelf ben ik enorm fan van champignons en eet ik ze wekelijks, op verschillende manieren. Deze portobello vind ik het meest geschikt om in de zomer op de BBQ te grillen of om er een gezonder pizza-alternatief van te maken in de oven. Hier ging ik dus voor het laatste! 

 3, 2, 1...vullen maar

Omdat de portobello zelf vrij neutraal van smaak is, kan je met de vulling alle kanten uit. Ik hou het meestal vrij simpel, maar uiteraard kan je de vulling aanpassen naar eigen smaak of naar wat je in huis hebt. 

Mijn ingrediënten:

Portobello
Courgette (hoeveelheid aangepast aan het aantal portobello) 
Violife 'Greek white block'
Biesbies van La Nomagère
Zout & kruiden (naar smaak)
Olie


Werkwijze

* Paddestoelen mogen nooit schoongemaakt worden met water, dus als er wat vuil aan de portobello zou hangen, dan kan je ze het beste proper maken met een borsteltje of keukenpapier. Snij het onderste deel van het steeltje af. 

* Verwarm de oven voor op 200° (elektrisch) of 180° (hetelucht).
* Neem een ovenschaal waar de portobello's in passen en vet deze in (bv met olijf- of kokosolie). Leg de paddestoelen ondersteboven in de ingevette schaal. 
* Snij de courgette in stukjes/blokjes en verdeel over de portobello's.
* Snij ook de Violife 'Greek white block' in stukjes en verdeel ook over de paddestoelen. 
* Eén van de portobello's heb ik (als testje) gevuld met de Biesbies van La Nomagère (een alternatief voor kaas op basis van cashewnoten). De Biesbies is goed smeerbaar en voor dit recept mocht het iets lopender zijn. Daarom heb ik dit een beetje aangelengd met haverdrank. (Rijst-, kokos-, amandel- of sojadrank kan natuurlijk ook perfect, zolang je maar de naturel versie neemt.)
* Voeg kruiden naar wens toe. Ik gebruikte zeezout en een italiaanse kruidenmix.
* Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak 20 minuten. 

Je kan de portobello serveren met rijst of pasta, maar heel vaak ik eet ze gewoon zo. Op die manier is het een licht verteerbaar en koolhydraatarm hoofdgerecht dat toch voldoende vult en veel groenten bevat. Neem een kleinere portie of de kleinere varianten en je hebt een ideaal hapje of voorgerecht. 

Ps: Voor de echte pizza ervaring kan je voor het toevoegen van de vulling een basislaagje van tomatensaus of pesto leggen. 

Pss: Ik ben geen kok en ben niet medisch geschoold. Ik deel enkel mijn ervaring om jou te inspireren wat vaker plantaardig te koken. Bij vragen over of problemen met je gezondheid is het belangrijk om een specialist te raadplegen. 

Laat een reactie achter