STOPZETTING WEBSHOP - AUTOMATISCH 60% KORTING OP ALLES

Plasticvrije vogelzaadbollen

Er zitten steeds minder vogels in onze tuinen en dat is erg jammer. Ik ben dus altijd heel blij als ik vogeltjes zie en dan bedoel ik niet die exemplaren waar mijn kat soms mee thuis komt...

Met die kleine jager in huis kies ik er niet voor om los zaad te strooien of om een voederhuisje in de tuin te zetten, dan maak ik het hem alleen maar makkelijker, maar ik wil de vogeltjes toch wat extra voederen komende winter. De meeste zaadbollen die je kan kopen in de winkel zitten in plastic netjes, wat enorm gevaarlijk is. De vogels raken er vaak in verstrikt en wanneer ze leeg zijn, waaien ze meestal weg en zo komen ze in de natuur terecht.
Daarom heb ik ervoor gekozen om zelf zaadbollen te maken met natuurlijke materialen.

Het is ook een super leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Laat hen dit uiteraard niet doen zonder begeleiding. 

Wat heb je hiervoor nodig:

- sinaasappel/pompelmoes (ik koos voor biologische vruchten, zo ben ik zeker dat ze niet bespoten zijn met chemicaliën),
- plantaardig vet (ik gebruik kokosvet),
- zadenmix (kant-en-klaar of maak zelf een mix)
- touw (en eventueel een dikke naald) 

Hoe ga je te werk:

1. Snij de sinaasappelen/pompelmoezen doormidden, pers ze uit en geniet met het sap van een heerlijke vitamineshotje! 

 

2. Maak aan beide zijden van de halve schillen een gaatje, haal het touw erdoor (eventueel met een naald) en maak een knoopje aan de binnenkant. Zo kan je de schillen later aan dit touwtje ophangen. 

3. Smelt het plantaardig vet in een pannetje op een laag vuur.

4. Laat een klein beetje afkoelen en voeg de zaden(mix) toe. (Dit is een zadenmix van Aveve.)

5. Verdeel het mengsel over de halve schillen en laat afkoelen en uitharden. Hang de schillen aan een tak of aan een haakje (hoog genoeg om veilig te zijn voor katten).

6. Verdeel eventuele overschot van het mengsel over ijsblokbakjes, die kan je dan toch nog los in de tuin of onder een afdakje leggen. (Beter dan weg te gooien uiteraard!) 

7. Geniet van de kleurrijke bezoekers in de tuin. 

Laat me in de reacties weten als jij deze zaadbollen ook gemaakt hebt of nog beter, tag @greenpartysolutions in foto's van jouw creaties op sociale media.

Laat een reactie achter