STOPZETTING WEBSHOP - AUTOMATISCH 60% KORTING OP ALLES

Say cheese

“Kaas is mijn leven, ik hou zoveel van kaas, hoe kan ik kaas ooit opgeven??”

Ongetwijfeld één van de meest gehoorde argumenten om niet volledig over te schakelen naar plantaardige voeding.

En ja, ik begrijp het ergens wel...Ik at ooit eens 2jaar lang geen frieten en toen heb ik letterlijk tegen iemand gezegd: “Ik heb er geen last van om zolang geen frieten te eten, maar neem mij nooit mijn kaas af!”. Dus ik was ook ooit een echte cheese-lover! En kijk nu…ook dat heb ik maar mooi weer overleefd. Maar ik heb ook goed nieuws, dubbel goed nieuws zelfs! 

Het eerste goed nieuws: het is niet jouw schuld. 

Nee, het is niet jouw schuld dat je zo verliefd bent op kaas. Kaas is namelijk verslavend! 
Say what? Jep, kaas bevat namelijk caseïne een dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Caseïne triggert dezelfde receptoren in de hersenen als morfine zou doen en heeft een soort verdovend effect met verslaving als resultaat.  

Het tweede goede nieuws: Je komt er makkelijk van af! 

Gelukkig hebben we nog nooit iemand in een ontwenningskliniek gezien omdat die moet afkicken van kaas, dus daar stopt dan ook de vergelijking met morfine. Wanneer je een aantal dagen geen kaas eet, wordt het verslavend effect vanzelf minder en na een paar weken ben je terug helemaal clean! 

Als verrassing heb ik ook nog een derde puntje met goed nieuws!

Er zijn tegenwoordig namelijk heel wat lekkere alternatieven voor kaas en ze zijn ook steeds gemakkelijker te vinden, zelfs in de supermarkt. De kazige vervangers worden vaak gemaakt op basis van noten, dus let zeker op de ingrediënten wanneer je een allergie of intolerantie zou hebben.


Hieronder kan je een aantal van mijn favorieten terugvinden! Helaas word ik niet gesponsord of krijg ik hier niets voor in ruil, maar mochten de bedrijven dit lezen mogen ze mij uiteraard altijd wel contacteren voor een bedanking ;) 

Violife

Violife staat bij mij met stip op nummer 1 als het gaat over alternatieven die in de supermarkt (voornamelijk Delhaize en AH) verkrijgbaar zijn. Ik eet broodjes, tosti’s of rijstwafels met de sneetjes, de greek white is heerlijk in een salade of in de oven en ook de geraspte variant vind ik meer dan geslaagd om mijn pizza’s te versieren.

* De prijs valt te vergelijken met gewone kaasproducten (al heb je ook daar grote verschillen in natuurlijk)
* Houdbaarheid: zolang de verpakking ongeopend is, kan je dit maanden in de koelkast bewaren
* Niet op basis van noten en ook soja- en glutenvrij, op basis van kokos 

La Nomagère

Een kleinschalige productie, lokaal en in glazen bokaaltjes: daar gaat mijn hartje sneller van slaan. Kelly maakt kazige alternatieven die goed zijn voor mens én dier op basis van noten.
* Het is een vers product zonder bewaarmiddelen, dus de houdbaarheid is beperkt (+/- 2weken) zoals bij een echte kaas, maar het is zo lekker dat dat alvast geen probleem kan zijn!
* Hogere prijsklasse, mede door het gebruik van cashewnoten van biologische teelt.


De potjes zijn lekker smeerbaar op de boterham of toastjes, maar je kan ook een Nomageplank, Nomage-fondue of cromages (alternatief voor kaaskroketjes) bestellen. Onder andere te koop bij Karmamarkt in Brugge en op vrijdag ook op Lokaalmarkt in Brugge. 

Website: https://www.lanomagère.be/

Petit Veganne

Heerlijke alternatieven voor kaas én super sympathieke mensen! Ik heb ze in het verleden al vaak mogen ontmoeten op beurzen en events en de liefde voor hun product staat op hun gezichten geschreven. Het is een kleinschalig, Frans bedrijf en de producten zijn in België iets moeilijker te vinden. Je kan ze online bestellen of bij de al even sympathieke Johan in Zonder Meer (Kortrijk).

* Hogere prijsklasse
* Op basis van noten van biologische oorsprong
* Vers product, houdbaarheid vergelijkbaar met een gewone kaas.

Doordat de producten van Frankrijk moeten komen, koop ik deze bijna uitsluitend op beurzen, maar omdat er tegenwoordig geen beurzen kunnen doorgaan wil ik deze mensen heel graag een hart onder de riem steken! 

Website: https://petit-veganne.com

 

Een andere optie is om zelf aan de slag te gaan en zelf "kaasjes" te maken, vaak op basis van noten. Daar heb ik nog geen ervaring mee, maar ik wil het in de toekomst zeker eens proberen. Nog even geduld dus voor een verslag daarvan maar tips zijn nu al meer dan welkom. 

 

Heb jij ervaring met alternatieven voor kaas? En wat zijn jouw favorieten?
Laat het gerust weten en dan probeer ik die ook eens uit! 

 

Laat een reactie achter