STOPZETTING WEBSHOP - AUTOMATISCH 60% KORTING OP ALLES

TOP 10 voorraadartikelen van Els van Leefzuinig!

Deze 10 producten heb ik steeds in de voorraadkast

Ik voel me vereerd dat ik een bijdrage mag leveren aan de rubriek “in de voorraadkast” van Green Party Solutions! Als keukenprinses én als founder van LeefZuinig (www.leefzuinig.be) is een goed gevulde voorraadkast mijn mantra.
Enkele basisproducten vormen sowieso het fundament van een optimaal gevulde voorraadkast. Deze producten koop ik in promotie, meestal met meerdere stuks tegelijkertijd. Idealiter kan ik dan verder tot de volgende promotie, waardoor ik die producten nooit aan volle prijs moet betalen. Maar weet: wat voor mij werkt, hoeft niet per definitie voor jou te werken. Denk vooral goed na welke houdbare producten jij regelmatig gebruikt.


Benieuwd naar mijn 10 topproducten in de voorraadkast?


Koffiebonen
Met 3 koffiedrinkers in huis gaan de koffiebonen er vlotjes door. Ik koop verpakkingen van 500g. Koffiebonen zijn lang houdbaar, vooral als ze goed verpakt zijn, zodat het heerlijke aroma niet ontsnapt. Een ideaal product om in promotie te kopen dus.

Plantaardige “melk”
Wij drinken geen koemelk, dus melkvervangers hebben we standaard in de voorraadkast, in meerdere soorten: rijstdrink, sojamelk, amandelmelk, haverdrink, kokosmelk. Deze worden gebruikt in de koffie, in dessertjes of ontbijt, voor pannenkoeken.

Tomatenconserven
Tomatenconserven passen bij iedereen in de voorraadkast. Pastasaus, tomatensaus, stoofpotjes, ...you name it: tomaten zijn zeer veelzijdig in de keuken. Ik gebruik vaak tomatenstukjes, gepelde tomaten, passata (gezeefde tomaten) en tomatenpuree. Deze producten heb ik dus steeds op voorraad.

Fruit
Wij houden enorm van fruit, dus dat hebben we altijd in huis. Meerdere soorten zelfs. Bananen, appels, peren, citroenen, sinaasappels, kiwi zijn onze basisproducten. Met uitzondering van bananen kan je alles prima bewaren in de koelkast. (bananen worden zwart in de koelkast, dus bewaar ze koel, maar niet in de koelkast) Appels, peren, citroenen en kiwi’s koop ik altijd biologisch. Bananen
en sinaasappels niet. Ze hebben een dikke schil en die eten we niet op. Wist je dat fruit sneller rijpt als je er een banaan bij legt? En heb je toch plots een overrijpe banaan? Breek hem in stukken en vries hem in. Ideaal voor een smoothie!

Uien en knoflook
Uien zijn een paar weken houdbaar op een droge, donkere, koele plek (niet in de koelkast). Je bewaart ze best niet in de buurt van aardappelen want dan krijgen de aardappelen sneller uitlopers. Ik heb altijd 4-5 uien in voorraad omdat ik ze in vele gerechten gebruik. Diepgevroren knoflookstukjes heb ik altijd in de vriezer. (te koop bij Delhaize en Colruyt): top-product!

Pasta
Pasta is misschien wel het beste voorraadproduct. Eindeloos lang houdbaar. Pasta koop ik uitsluitend in promotie. Spaghetti, macaroni, spirelli, penne rigate zijn zowat de meest courante pastasoorten die ik gebruik. Zowel de volkorenvariant als de gewone witte pasta. Speciale pastasoorten zijn niet
aan mij besteed. Ze zijn trouwens een stuk duurder.

Eieren
Ofwel koop ik “vrije uitloop”-eieren, ofwel biologische eieren. Die laatste zijn flink duurder dan de vrije uitloop eieren, maar dat heb ik ervoor over. Ik gebruik eieren in ontbijtpannenkoekjes, omelet, zacht of hard gekookte eieren in salades, gebak, op een toast met avocado…

Groenten
Onze voeding bestaat voor meer dan de helft uit groenten, dus je begrijpt dat er altijd een ruim assortiment aan groeten op voorraad is (in de koelkast of in de vriezer). Basisproducten zijn: biologische wortelen, avocado’s (ze zijn niet erg milieuvriendelijk, maar hun voedingswaarde is top),
tomaten, erwtjes (diepgevroren), boontjes (diepgevroren), selder (koop ik als het in promotie is. Dan snij ik dat fijn, blancheer ik het en vries het in, zodat ik het steeds ter beschikking heb als ik soep wil maken)

Noten, zaden en pitten
Weet je dat noten supergezond zijn? Elke dag enkele noten eten draagt bij aan een gezonde levensstijl. Cashewnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten, zonnebloem- en pompoenpitten vind je meestal wel in de voorraadkast. Omdat we ze uit het vuistje eten, maar omdat ik er ook granola van maak, koop ik die in grote verpakkingen (minimum 1 kg per soort). Mijn 2 lievelingsleveranciers
zijn Pit & Pit en De Notenshop. Als ik een bestelling wil doen, voer ik mijn bestelling in beide webshops in en vergelijk ik de prijzen van het totaal bedrag. Bij de goedkoopste bestel ik. Vaak is het verschil meer dan 10 euro.

Bloem
In een ver verleden volgde ik de opleiding tot patissier/banketbakker. Ik bak dus erg graag: koekjes, gebak, maar ook brood(jes). Bloem behoort dus ook tot mijn basisproducten. Tarwebloem, volkorenmeel, boekweitmeel, amandelmeel.. Hier gaat mijn voorkeur naar de biologische varianten, omdat de tarwe dan geteeld wordt zonder kunstmeststoffen en synthetische
gewasbeschermingsmiddelen.